Koguduse lood

TARMO VAINO KÕNE NÕUKOGU KOOSOLEKUL. 16.11.2023

Tallinna Jaani koguduse nõukogu pingelisel ja tähtsal koosolekul 2023. aasta 16. novembril, kus ametist lahkus eelmine juhatus ja valiti uus ning paika said ka sinodi liikmed, mõjus vahepeal kui palsam hingele nõukogu liikme TARMO VAINO kõne. Avaldame selle siin laiemale ringile:

Lugupeetav kaasteeline, Jaani koguduse liige!

Palun võta vastu tänu õpetaja Evelt, juhatuselt ja nõukogult, et leiame Sind jätkuvalt istumas Jaani kiriku pingil – olgu siis hardushetkel, keskpäevasel palvusel või jumalateenistuse ajal. Seda vaatamata möödunud kuudel Sind räsinud tormituultele – Sinu südames on kinnistunud teadmine, et Jaani kirik on Sinu vaimne kodu ja kogudus Sinu vaimne perekond!

Aga kui kellegi hinge on veel vaevamas pettumus, solvumine või kõhklus jääda või lahkuda, siis olgu alljärgnevad read ajakirjast Sõna Tänaseks Päevaks neile abiks selguse saamisel:

 

Ära põlga, andesta!

 „Õhin surmab narri“ (Iiob 5:2).

Vaid Jumalale ja hingevaenlasele teadaolevatel põhjustel kaotas Iiob oma lapsed, tervise ja varanduse. Iiobil oli põhjust põlgust täis olla, kuid tema sõber Eliifas andis talle nõu. „Õhin surmab narri“ (Iiob 5:2). Teisisõnu öelduna võib juba tehtud kahjust suurem kahju sündida, kui lasta põlgusel oma meelt ja tegusid suunata. Sa tahad võib-olla õiglust? Olgu, kui palju õiglust on piisav?

Kujuta oma vaenlast ette. Ta on seotud posti külge, et teda nüpeldataks. Tugev mees pöördub Sinu poole ja küsib, kui mitu korda Su vaenlane piitsa peab saama. Sina ütled mingi arvu ja piits hakkab tööle, veri voolab ja karistus saab täidetud. Sinu vaenlane kukub maha ning Sina kõnnid minema. Kuidas end tunned? Kas oled õnnelik, kas tunned paremini ja kas Sinu südames on rahu? Mingi aeg võib-olla tõesti, kuid kui Sulle midagi järgmist meenub, siis tuleb pahategijat taas nüpeldada. Millal see lõpeb? See lõpeb siis, kui Jeesuse järgmisi sõnu väga tõsiselt võtad: „Sest kui te annate inimestele andeks nende eksimused, siis annab ka teie Taevane Isa teile andeks (Mt 6:14–15).

Kas Sa tead, mida „... ja anna meile andeks meie võlad, nagu meiegi andeks anname oma võlglastele“ (Mt 6:12) tähendab? Sa ütled Jumalale: „Anna mulle seda, mida neile. Anna mulle sama rahu kui neile. Ole minuga sama leplik nagu mina nendega.“ Kui tahad rahu, siis ela rahus. Kui tahad, et Jumal oleks helde, siis ole ise helde. Kui tahad kindel olla, et Jumal Sulle andestab, siis andesta ka teistele (2Sm 12:1–14; Jh 4 39–54; Õp 24 1–4).

 

Rahusooviga

Tarmo Vaino

 

(Foto: Tarmo Tilsen. Nõukogu valis Tallinna Jaani koguduse poolt Tarmo Vaino ja Katrin Oidjärve sinodi asendusliikmeiks ja Kaidi Sarve sinodi liikmeks.)

Kalender

E T K N R L P
2
5
8
9
12
13
15
16
19
20
22
23
26
29
30

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net