Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 28.03.2022

Jeesus tuli selleks, et meil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti (Jh 10:10).

Selleks, et ellu jääda, on vaja leiba. Räägime leivast.

Inimvajaduste hierarhia aluseks on füsioloogilised vajadused – ilma leiva ja veeta inimene väga kauaks ellu ei jää. Askeesiga võib piirata oma vajaduste suurust ja harjutada keha hakkama saama minimaalsega; mõnel ongi väiksem isu kui teisel ja kolmandad võivad toidus näha isegi vaenlast. Aga isegi nemad ei saa täiesti ilma leivata läbi.

Vanglas anti inimestele vett ja leiba, Vana-Rooma valitsejad pakkusid alamatele nende ohjes hoidmiseks leiba ja tsirkust, meie esivanemad on pidanud leiba nii pühaks, et maha kukkunud leivapalukesele pidi andma suud.

Leivast pidasid kõrgelt lugu ka iidsed tsivilisatsioonid. Lähis-Idas oli leib eluks hädavajalik põhitoiduaine ja kristluses sai sellest üks olulisemaid sümboleid. Leib oli jumalik kingitus, suuremeelsuse ja jagamise sümbol. Igapäevased žestid ja sõnad kätkevad leiva püha olemust.

Üks väga vana ilus kirikulaul, mis on pärit Aquino Thomaselt, on paljudele tuntud –„Panis Angelicus“, „Inglite leib“:

Panis angelicus

fit panis hominum;

Dat panis cœlicus

figuris terminum:

O res mirabilis!

Manducat Dominum

pauper, servus et humilis.

 

(„Inglite leivast saab

leib inimlastele.

Leib taevast tuleb

ja ta selgitab meile kõik.

Oo, ime! Kingitus!

Söögem nüüd Issandat:

vaene, kuulekas teenija.“)

Jumal hoidis oma rahvast elus nende rännakul läbi kõrbe leivaga taevast (2Ms 16:4) ja jootis neid veega kaljust (2Ms 17 ja 20). Ta kandis hoolt nende baasvajaduste eest, sest igatses, et Tema rahvas armastaks Teda. Aga nad ei saanud oma Jumalast aru.

Sellepärast saatis Jumal Jeesuse enda juurest inimestele kosutuseks ja ilmutuseks. Jeesus on Leib taevast, Eluleib, ja kes Temast sööb, ei tunne enam iialgi nälga; Ta on Elav Vesi, kes Temast joob, ei janune enam iialgi (Jh 6:35, 41–51). See on suur salasus, aga see ei ole saladus, sest see on avalikult ilmutatud ja kõikidele teada. Jeesus on täiesti varjamatult elanud meie keskel ja Ta võtab vastu igaühe, kes Tema vastu võtab. See on suur põhjus rõõmustamiseks ka täna, kui maailmas käib ikka võitlus elu pärast. Jeesus ise ilmutas meile kõik ja Temast suuremat enam ei ole ega tule. Igaüks võib Ta rahumeeli vastu võtta ja Temas kosutust leida. Aamen.

 

Kalender

E T K N R L P
1
2
5
8
9
11
12
16
18
19
22
23
26

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net