Vabaduse plats 1, Tallinn

Projektid

Sotsiaalrestoran

Foto: LEEROY Agency - Pixabay

Loome Jaani kogudusse koostöövormi ligimeste aitamiseks ja vabatahtlike kaasamiseks. Teenime ühiskonda kirikuseintest väljaspool.

Kuidas me seda teeme?

Loome SOTSIAALRESTORANI mudeli, mille tegevuste aursaadavaks juhtimiseks asutame õigel ajal uue MTÜ. Avame Sotsiaalrestorani, kus valmistatakse tervislikku toitu ning pakutakse seda soodsa hinna eest neile, kellele meeldivad meie väljapakutud väärtused ja mõnusas atmosfääris söömine. Meeskonna kujundamisel luuakse ka koostöömudel ühiskondlikult ja sotsiaalselt tundlike noorte toetamiseks ja juhendamiseks koos toetavate tugitegevustega,

Kodanikuühiskonna Sihtkapital

Tegevuskava arenguhüppeks on koostanud
1. Annely Neame - projektijuht, Jaani koguduse vaimulik.
2. Oliver Kennik – arenguekspert www.vaikus.ee, www.midagiolulist.ee
3. Regina Hansen - EELK avalike suhete spetsialist.
4. Katrin Arro – Bestmark Suurköögid AS projektijuht Jaani koguduse poolt:
5. Tormi Soekõrv – Jaani koguduse liige, ettevõtja, Päästeameti peaspetsialist.
6. Kaidi Sarv - Jaani koguduse juhatuse aseesimees, diakooniatöö koordinaator.
7. Peeter Raudsepp - ettevõtja ja Jaani koguduse juhatuse liige.
8. Jaanus Põder - ettevõtja ja Jaani koguduse juhatuse liige.

Lisaks on projekti ettevalmistustöös osalenud Jaani koguduse liikmed Kristi Nõmm, Epp Mihkels, Airi Mikli, Margit Arndt-Kalju, Merike Maarand, ja partneritena Indrek Kaing (Headusering / Circle of Kindness - Padma Devi Foundation MTÜ) Inga Paenurm (Markofka Toidutuba, Eesti Peakokkade Ühendus) ja Toidupanga kollektiiv eesotsas Eesti Toidupanga juhi Piet Boerefijniga, sotsioloog Liina Kilemit Tallinna Linnavalitsusest ning psühholoog Tõnu Lehtsaar Tartu Ülikoolist.

Sotsiaalrestorani eesmärk:
Valmistada ja pakkuda tervislikku ja maitsvat toitu ja toetada sidusa kogukonna kasvamist.

Kuidas me seda teeme?
Loome vabatahtlike võrgustiku ja süsteemi nende vabatahtlike väljaõpetamiseks, coachinguks mentorluseks ning supervisiooniks. Need noored valmistavad toitu võimalusel kohalikust toorainest ja päästetud toiduainetest, mida Sotsiaalrestoranis müüakse soodsa hinnaga. Noored saavad Sotsiaalrestoranis kaasa töötades teenida nn surrogaatraha, mille eest nad saavad restoranis süüa ja mida nad saavad ka edasi anda. Samuti valmistatakse Sotsiaalrestorani köögis toitu nt kodututele, sotsiaalkeskustes käijatele, Toidupanga kaudu abi saajaile. Seda toitu jagatakse projekti korras Sotsiaalrestoranist väljaspool. Sotsiaalrestoranis säilitataks noortele turvaline, puhas ja tervislik keskkond.

Miks me seda teeme? Mis probleemi lahendame?
Probleemi kirjeldus:

Teadlik toitumine ning koos toiduvalmistamine ning söömine on kipub olema kättesaamatu luksus. Soodsates toidukohtades sealhulgas koolisööklates, kasutatakse odavat toorainet, mis on sageli võõra päritoluga. Kohalik tooraine ei jõua kohalike lauale. Toiduraiskamine on levinud praktika ja selle muutmist takistavad muuhulgas halvad harjumused ning teadmatus.

Lahendus
SOTSIAALRESTORAN

Mida me teeme?
Valmistame odavalt tervislikku ja maitsvat toitu. Sotsiaalrestoranis on söömiseks esteetiline, avar, valgusküllane ja turvaline keskkond. Meie meeskonda kuuluvad sotsiaalselt tundlikud ja teadlikud noored ja nende mentorid, coachid, superviisorid.

Kuidas me seda teeme?

1. Meil on vabatahtlike võrgustik ja meeskond, kuhu värbame toredaid inimesi. Värbamine käib läbi noorte loodud sotsiaalmeediaplatvormide ning aplikatsioonide.
2. Pakume noortele igakülgset tuge (mentorlust, coachingut, supervisiooni) neile, kes meie meeskonnaga liituvad, panustamaks oma parima meie ühisesse eesmärki.
3. Me päästame toitu.
4. Me kasutame kohalikku toorainet.
5. Me teeme koostööd Toidupanga, Headuse Ringi, Eesti Peakokkade Ühenduse, Päästeameti, PPA, EELK, KÜSK, Sotsiaalministeeriumi jt asjassepuutuvate ühenduste, asutuste ja organisatsioonidega.

Sotsiaalrestorani meeskonnaga saab vabatahtlikuna liituda ja teha seda, mida osatakse ja armastatakse ning õppida tegema seda vajalikku, mida veel ei osata. Meeskonnaga liitudes panustad teadliku toitumisse, toiduvaesuse vähendamisse ja toidukultuuri arendamisse ning sotsiaalselt sidusa kogukonna loomisse.

docTegevuskava52 KB 

docxAruanne44.69 KB

Kalender

E T K N R L P
5
9
12
15
16
18
19
22
23
25
26
30