Koguduse lood

Ristitee rännak 2016

Suurel Reedel ja küüditamise mälestuspäeval, 2016. aasta 25. märtsil algab kell 13 Tallinna Jaani kirikust Kristuse ristiteele mõtlemise rännak. Selle korraldaja on EELK Tallinna praostkond.

Räägib Tallinna praost JAAN TAMMSALU:

„Ristitee rännak on Tallinnas Tallinna praostkonna poolt korraldatavana olnud juba aastatepikkune traditsioon. Olen olnud selle alguse juures. Ainus muutus on nende aastatega olnud võib-olla see, et me oleme kirikuid vähemaks jätnud, me ei ole enam nii pikalt kõndinud, et mõned vanemad inimesed ei jõua järele ja löövad käega. Oleme teinud selle retke lühemaks ja pidevalt muutnud ka tekste.

Mis on ristitee rännak? See on Jeesuse surma mälestuspäeval rännak kirikust kirikusse, kus kirikutes loetakse tekste, mis kõnelevad Jeesuse ristiteest. Tema rändas kord seal Jeruusalemmas, meie siin Tallinnas.

Ristirännaku algus on alati olnud Jaani kirikus. Siin on logistiliselt kõige parem paik kogunemiseks. Siit me oleme viimastel aastatel liikunud kõigepealt Vabadusristi juurde. Viime sinna kirikus süüdatud küünlad ja mõtleme nende peale, kes on inimestena andnud oma elu, nii nagu Kristus on andnud Jumala Poja ja tõelise inimesena oma elu sõprade, inimkonna eest.

Siis liigume Kaarli kirikusse, kust omakorda mõne aja pärast minnakse edasi Toomkirikusse. Kuna ajaliselt langeb ristitee seekord küüditamise mälestuspäevale, 25. märtsile, siis mitte kuidagi ei saa üle ega ümber sellele mõtlemisest. See on ikka kuratlik loogika küll viia 1949. aastal just maarjapäeval Maarjamaalt ära kümned tuhanded inimesed ... Nagu oleks keegi võikalt irvitades kalendrisse vaadanud ja andnud käsu seda just sellisel päeval teha.

Me käime sel päeval ka Linda kivi juurest läbi, teeme seal pisikese palve ja siis lõpetame Toomkirikus.

Tekstide lugemised on kirikutes, soojades ruumides. Seal laulame ka lühikesed salmid ühest koraalist, laululeht antakse juba Jaani kirikus inimestele kätte. Teksti loevad professionaalsed näitlejad ja lisaks sellele loevad teisi tekste ja teevad palveid kohalikud vaimulikud.

Nii me siis rändame. Kui nüüd osalejate arvust kõnelda ... Ma mäletan, kui üks ajakirjanik kunagi ütles, et ristiteed rändas sadakond inimest. Tegelikult oli tol korral ristirännakul umbes 600 inimest, aga tema vähendas selle saja peale, ju siis tundus see talle mõistlikum arv. Aga vähemalt 300 on tavaliselt neid, kes on rännanud ja ka lõppu välja jõudnud.

Vanadel aegadel läksime ka Nelipühi kirikust läbi ja jõudsime lõpuks Olevistesse või Rootsi-Mihklisse, aga nüüd me oleme rännaku lühemaks võtnud. Seekord korraldatakse pärast ristitee rännaku lõppu Kaarli kirikus ka eriline risti austamise jumalateenistus. Loomulikult on ka meie kirikus sel päeval kaks Suure Reede liturgilist jumalateenistust: üks hommikul, teine õhtul.

Milleks on ristitee rännak hea? Hea on see selleks, et ühe retkega oma mõtetes läbi teha see, mida Jeesus pidi kogema. Selle pooleteise tunni jooksul mõtled natukenegi seda kõike enda jaoks läbi ja rändad, nagu Tema rändas – mitte küll pekstuna nagu Tema. Mõtled selle peale, et see on toimunud sinu pärast. Selleks, et sul võiks olla elusam elu.

Aastaid tagasi visualiseeris Kaarli kiriku pantomiimigrupp oma liigutustega seda lugemist, aga ühel hetkel nad väsisid ja ütlesid, et nüüd võiks keegi teine teha. Siis Katri Aaslav-Tepandi leidis meile head näitlejad, kes olid valmis teksti lugemise poole tegema, ja tema on ka viimastel aegadel koos oma abikaasa Tõnu Tepandiga ette valmistanud neid tekste. Seekord sai sinna juurde lõigatud ridu ka ühest minu väga vanast ja natuke poeetilisest jutlusest.

Kutsun kõiki, kes on selle loo lugemisega jõudnud siia – jõudke, kui vähegi saate, Suurel Reedel ristitee rännakule!

Vanas keldi palves on sõnad:

Olgu Kristuse rist minu näo kohal
ja minu kõrva kohal;
olgu Kristuse rist minu suu kohal
ja minu kurgu kohal;
olgu Kristuse rist käsivarte kohal
õlalabast kuni peopesani.

Olgu Kristuse rist minuga, minu ees,
olgu Kristuse rist minuga, minu taga.

Kristuse ristiga lähen ma vastu
igale raskusele kõrgel ja sügaval.

Pealaest kuni varbaküünteni usaldan
ma Sinu risti kaitsvat jõudu, oo Kristus
.“

Kalender

E T K N R L P
3
10
13
16
17
23
24
27

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net